Elokuva-arvostelu: London Boulevard (2010)


London Boulevard on The Departedin (Oscarin arvoisesti), Body of Liesin ja Kingdom of Heavenin käsikirjoittajana kannuksensa hankkineen William Monahanin esikoisohjaus oman käsikirjoituksensa pohjalta. Rikosdraama kertoo Mitchellistä (Colin Farrell), kovanahkaisesta rikollisesta, joka kolmen vuoden vankilatuomionsa jälkeen haluaisi suunnata kaidalle polulle.

Lain oikealle puolelle siirtyminen on kuitenkin hankalaa, sillä niskaan hengittää niin Mitchin rikoskumppani Billy (Ben Chaplin) kuin suurin piirtein koko Lontoon suurin rikospomo Gant (Ray Winstone). Mitchille avautuu portti muuttaa elämänsä suunta, kun maailmanluokan tähti Charlotte (Keira Knightley) kaipailee asunnolleen kovaotteista bodyguardia pitämään pahimpia paparazzeja loitolla. Hyppääminen alamaailman oravanpyörästä pois ei vain ole kovin helppoa.

London Boulevard on niitä pieniä rikosdraamoja, joita katsoo ihan mielellään, mutta jotka unohtuvat oikeastaan saman tien. Sellaista -suoraan sanottuna- viihteellistä kertakäyttökamaa. Toki elokuvan brittiläisyys antaa sille oman säväyksensä, samoin runsaasti käytetyt visuaalisesti kivan näköiset kuvat.

Mutta itse tarina on sellaista peruskauraa rikoksen ja kaidalla tiellä kulkemisen vaikeudesta hieman traagisilla elämänkohtaloilla varustettuna. Monahan tuntuukin olevan paremmin kotonaan pelkkänä käsikirjoittajana, sillä elokuvan ohjaus tuntuu paikoitellen hieman pätkivältä ja jopa laiskalta, eikä elokuvan hahmoille anneta kunnollista kasvun varaa.

Sekä Farrell että Knightley tekevät itselleen tyypillisesti karismaattista laatutyötä, mutta aivan kuin sydän ei olisi hommassa mukana, kuin he vetäisivät roolinsa vähän vasemmalla kädellä. Heidän hahmojensa välinen kemia ei välity, eikä heidän (pakollinen) romanssinsakaan vaikuta uskottavalta edes tarinan kannalta katsottuna.

David Thewlisin esittämä Charlotten ystävä Jordan tuntuu mielenkiintoiselta hahmolta, mutta hänelle ei anneta tilaa kehittää hahmoaan syvemmälle. Alkuasetelmissaan kiinnostava hahmo hukataan ennen kuin häneen ehtii kunnolla tutustua. Winstonen esittämä gangsteripomo on häikäilemättömyydessään hieno ja tuntuukin, että usein nämä pahikset nostavat muuten heikon elokuvan helposti katsottavammalle tasolle.

London Boulevard on kertakäyttöisenä mukiinmenevä rikosdraama, jonka lopputekstien alku on visuaalisesti hieno.

★★★★★

Alkuperäinen nimi: London Boulevard
Ohjaus ja käsikirjoitus: William Monahan
Pääosissa: Colin Farrell, Keira Knightley, David Thewlis, Ben Chaplin, Anna Friel, Ray Winstone
Valmistusmaa: USA / UK 2010
Genre: rikos / draama
Ikäraja: 15
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

A film from Heath Ledger and friends - Imaginarium of Dr Parnassus (***)