Luettua: L.J. Smithin Vampire Diaries (The Awakening, The Struggle, The Fury & Dark Reunion)

Kaipasin kesälomareissulle lähtiessäni lukemista ja kiitos Ursulan avosydämisyyden, sain vampyyrisarjahuumassani luettavakseni Vampire Diaries -tv-sarjan taustalla olevan kirjasarjan. L.J. Smithin kirjoittama sarja koostuu neljästä osasta, jotka näissä Ursulan kirjoissa oli näppärästi niputettu niin, että The Awakening ja The Struggle löytyvät yksistä kansista ja The Fury sekä Dark Reunion samoin yhdestä paketista.

Vampire Diaries oli alun perin trilogia ja se julkaistiin jo vuonna 1991. Suuren suosion ja lukijoiden painostuksen jälkeen Smith kirjoitti sarjalle vielä neljännen osan, seuraavana vuonna julkaistun Dark Reunionin, joka kertoo tarinaa Elenan sijaan hänen ystävänsä Bonnien näkökulmasta.

Kirjat kertovat tv-sarjan tapaan pikkukaupungin suositusta tytöstä Elena Gilbertistä sekä häntä piirittävistä vampyyriveljeksistä Stefan ja Damon Salvatoresta. Kirjoissa Elenalla on kaksi hyvää ystävää, Britannian druideista periytyvä Bonnie sekä poikamainen Meredith, jota ei tv-sarjassa ainakaan toistaiseksi ole nähty.

Tv-sarjan katsomisen jälkeen kirjoihin oli hieman vaikea suhtautua, sillä niiden tarina sekä koko maailma on hyvin erilainen kuin mihin tv-sarjan yhteydessä oli ehtinyt tottua. Kirjan hahmot ovat niin ulkonäöltään kuin luonteeltaankin poikkeavia tv-sarjaversioistaan, yhtenä häiritsevänä erona esimerkiksi se, että kirjan Elena on vaalea ja hänen vaaleutensa säihkettä korostetaan kirjassa jatkuvasti. Kun Elenaa ajatellessaan näkee silmiensä edessä vain Nina Dobrevin tummat kutrit, kontrasti on iso.

Tv-sarjassa nähty tarina on huomattavasti monipuolisempi kuin mitä kirjoissa kerrotaan, mikä tekee Vampire Diaries-kirjoista hieman yksioikoisia. Smithin kirjoitustyyli on erittäin kevyttä ja tarinaan ei pääse syntymään samanlaista jännitettä kuin tv-sarjassa, sillä yllättäviä tarinankäänteitä tulee hyvin harvakseltaan. Tv-sarjassa yhdeksi mielenkiintoisimmista hahmoista nousevan Damonin rooli on kirjoissa hyvin pieni, eikä hänen monitahoista persoonaansa päästetä valloilleen samalla tavalla. Lisäksi kirjan tapahtumat tapahtuvat jotenkin töksähtämällä, usein vailla kunnon pohjustusta tai sen ihmeempää selitystä, aivan kuin kirjailijalla olisi ollut hyvä idea, mutta sen auki kirjoittamisessa idea olisi loppunut kesken ja hän olisi tehnyt helpon ratkaisun ja vetänyt mutkat suoriksi.

Vampire Diaries on kuitenkin oivaa aivohömppää kesäkuumalle, fantasiapainotteista teiniromantiikkaa, jota ei ole tarkoitus ottaa mitenkään vakavasti. Kirjat ovat nopealukuisia ja 90-luvun alun vaikutus näkyy tarinassa hauskasti. Mutta täytyy myöntää, että tv-sarja on tässä tapauksessa onnistuttu tekemään alkuperäisiä kirjoja paremmaksi.

Kirjat on myös suomennettu. Ne on julkaistu nimillä Korpinmusta, Sielunkumppani, Verivala ja Pimeän piiri. Lisäksi suomennettuna on myös L.J. Smithin sarjaa jatkava kirja The Return: Nightfall, joka on suomeksi Sudenhetki. Tämä kirja kuuluu Smithin toiseen vampyyripäiväkirjojen trilogiaan nimeltä The Return ja joka jatkaa tarinaa Damonin näkökulmasta. Se koostuu kirjoista Nightfall, Shadow Souls ja Midnight. Smithiltä oli tulossa myös kolmas trilogia, joka kulkee nimellä The Hunters ja siihen kuuluvat kirjat Phantom, Moonsong ja Eternity. Sarjan julkaisu on kuitenkin vaakalaudalla Smithin ja kustannusyhtiön erimielisyyksien vuoksi. Tv-sarjan suosion johdosta uusia Vampire Diaries -kirjoja on kuitenkin melko varmasti tulossa jatkossakin, ne vain eivät välttämättä ole Smithin kirjoittamia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

Tapani Maskulan haastattelusta Filmihullussa 5-6/2010