Kotona katseltua: Koodinimi Farewell (2009) (****)

Christian Carionin ohjaama, tositapahtumiin perustuva Koodinimi: Farewell kylmän sodan päättymiseen johtavista tapahtumista on otteessaan pitävä, laadukas trilleri. Pääosakaksikkoa näyttelee paremminkin ohjaajana tunnettu serbialainen Emir Kusturica ja samoin näyttelemisen ohella myös ohjaajan pallilla istunut ranskalainen Guillaume Canet.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1981, jolloin presidentit Reagan (jota elokuvassa näyttelee Fred Ward), Mitterand (jota esittää Philippe Magnan) ja Gorbatsov (Vsevolod Shilovsky) elivät muuttuvassa maailmassa. Mutta maailman muuttuminen ei tapahtunut pelkästään nimekkäiden valtionjohtajien kautta, vaan siihen vaadittiin ruohonjuuritason työtä.

Kusturica on Sergei, KGB-agentti, joka päättää tehdä maalleen palveluksen ja kavaltaa kaiken salaisen tiedon ranskalaisen diplomaatin, Pierren (Canet) kautta Ranskan salaiselle palvelulle ja sitä kautta CIA:lle. Aluksi yhteistyöhön vastahakoinen Pierre lopulta ystävystyy ranskalaisesta kulttuurista pitävän Sergein kanssa. Siinä vaiheessa kavallus kuitenkin uhkaa paljastua ja molemmat miehet sekä heidän perheensä joutuvat vaaraan.

Elokuva tuo kylmän sodan päättymisen hetket esille kahden tavallisen miehen kautta. Kuvastollaan se viittaa loistavasti Neuvostoliiton sortumisen merkkeihin mm. Sergein pojan, Igorin eläytyessä Queenin musiikkiin uusien Sony Walkmaniensa kautta keskellä metsää. Nämä kauniin kuvalliset, symbolisesti mielenkiintoiset ilmaukset ovat kiva lisä - Sergei katselee asuntonsa nurkkaan heijastettua kaitafilmiä poikansa lapsuudesta, presidentti Reagan esittelee vanhan lännenelokuvan kuvakulmia avustajalleen. Myös Sergein siteeraama susiruno saa kuvallisen vastineensa.

Suomen kannalta kiinnostavaa on, että osa elokuvan kohtauksia on kuvattu Rovaniemellä ja Helsingissä. Positiivista on myös se, että elokuvassa puhutaan "oikeilla kielillä" - eli ranskalaiset puhuvat ranskaa, venäläiset venäjää ja amerikkalaiset amerikkaa.

(tänä aamuna heräsin sitten siihen, että päässäni soi Erkki Liikasen "Reikani, Reikani", lapsuuteni Syksyn säveliä vuodelta 1983... harmi, etten löytänyt biisiä juutuubista teidänkin kiusaksi ;-)

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: L'affaire Farewell
Ohjaus: Christian Carion
Käsikirjoitus: Christian Carion, perustuu Serguei Kostinen kirjaan
Pääosissa: Emir Kusturica, Guillaume Canet, Willem Dafoe, Alexandra Maria Lara, Fred Ward, Philippe Magnan, Ingeborga Dapkunaite
Valmistusmaa: Ranska 2009
Genre: trilleri
Ikäraja: 11
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkautta ensi silmäyksellä - Liisa ihmemaassa (*****)

Tulen ja jään kolmiodraama - Twilight - Epäilys (2010) (***)