Tulen ja jään kolmiodraama - Twilight - Epäilys (2010) (***)


Stephenie Meyerin supersuositun Twilight -vampyyrisaagan kolmas osa Epäilys (Eclipse) on mielestäni kirjana sarjan mielenkiintoisin. Siinä on sopivasti romantiikkaa, kutkuttavaa kolmiodraamaa ja mukavasti toimintaa. Siinä vaiheessa, kun kirjailijan omat tiukan vanhoilliskristilliset asenteet alkoivat nousta enemmän pintaan, tarina alkoi saada hampaita kiristäviä fiiliksiä, mutta keskenkään lukemista ei voinut jättää.

Muistan kirjan luettuani ajatelleeni, että tästä tehty elokuvaversio voisi olla mielenkiintoista katsottavaa. Ohjaaja David Sladen (Hard Candy, 30 Days of Night) käsissä tulos on erittäin viihdyttävä ja mukava - lukuunottamatta niitä ärsytyksen aiheita, jotka ärsyttivät jo kirjassakin, mutta niistähän ei voi syyttää elokuvaa, koska ne ovat mukana jo alkuperäismateriaalissa. Muistan kun ystäväni Tuomas Riskala Iltalehdestä otsikoi oman arvostelunsa sarjan edellisestä osasta Uusikuusta sanoilla "Nössövampyyri pihtaa". Minusta se oli aivan loistava kahden sanan analyysi koko sarjasta. Samaa rataa kun jatketaan tässä kolmannessa osassa, mutta vain astetta kovemmin panoksin.


Bella (Kristen Stewart) ja vampyyri-Edward (Robert Pattinson) ovat jälleen yhdessä, tällä kertaa pysyvästi, sillä Edward ei enää aio päästää Bellaa näkyvistään, ettei tälle tapahtuisi mitään pahaa. Samalla Bellan ja susi-Jacobin (Taylor Lautner) Uusikuussa alkanut ystävyys on katkolla, sillä vampyyrit ja susi-intiaanit eivät voi sietää toisiaan.

Samaan aikaan Seattlessa tapahtuu murhia ja katoamisia lähes epidemian tavoin. Alice (Ashley Greene) näkee, että jotain suurta on tapahtumassa ja paljastuukin, että joku kasaa itselleen vampyyriarmeijaa. Ja kukapas muu tämä joku olisi, ellei Bellan ikivihollinen Victoria (jota Rachelle Lefevren sijaan esittää tällä kertaa Bryce Dallas Howard, eikä läheskään yhtä vakuuttavasti). Uusi uhka saa susi-intiaanit ja Cullenin vampyyriklaanin tekemään pienimuotoisen rauhan ja taistelemaan yhdessä molemmille yhtä vastenmielistä vihollista vastaan. Myös Edward ja Jacob joutuvat tekemään yhteistyötä suojellakseen rakastamaansa Bellaa, mistä kolmiodraamana syntyy elokuvan mielenkiintoisin juttu.

Minä olin jo kirjaa lukiessani niin Team Jacob, etten voi käsittää, miksi kukaan järkevä nainen valitsisi jääkylmän vampyyrin salskean ja "kuuman" susipojan sijaan ;-)

"Because I'm hotter than you" Haha, Jacob rules =)

Epäilys toimii sarjan aikaisempia elokuvia paremmin. Vaikka Stewart edelleenkin on roolissaan kuin puupökkelö ja hahmona Bella naivilla asenteellaan ärsyttää aivan suunnattomasti, elokuva kokonaisuudessaan on jotenkin eläväisempi kuin aikaisemmat. Dialogi toimii paikoitellen loistavasti, varsinkin kolmiodraamakohtauksissa. Epäilys on mukiinmenevää fantasiaviihdettä romantiikannälkäisille, joskin pihtaaminen jatkuu edelleenkin, joten mitään kuumia seksikohtauksia on turha odotella.

Sarjan viimeinen osa Breaking Dawn julkaistaan elokuvana kahdessa osassa. IMDb:n mukaan sen ensimmäinen osa tulee teattereihin 20. marraskuuta 2011 ja toinen osa vuonna 2012. Minua ajatus tuosta neljännestä filmatisoinnista hieman mietityttää. Kirjan tarina oli mielestäni nimittäin todella häiriinnyttävä ja välillä voin lähes pahoin sitä lukiessani. Pakko se vaan oli loppuun asti lukea, jotta sai tietää miten tarina loppuu. Mutta häiriinnyttävä se oli.

Tuomio: ★★★★★

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Twilight Saga: Eclipse
Ohjaus: David Slade
Käsikirjoitus:  Melissa Rosenberg, pohjautuu Stephenie Meyerin romaaniin
Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Anna Kendrick, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Nikki Reed, Kellan Lutz, Bryce Dallas Howard, Xavier Samuel, Dakota Fanning
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: fantasia / romantiikka
IMDb
Traileri >>

Kuvat pressikuvia: Kimberley French © 2010 Summit Entertainment, LLC. All rights reserved.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rakkautta ensi silmäyksellä - Liisa ihmemaassa (*****)

Kotona katseltua: Koodinimi Farewell (2009) (****)