Elokuva-arvostelu: Zoolander (2001)

Olen ollut viime aikoina jostain syystä hieman alamaissa ja kaivannut jotain todella kevyttä katseltavaa. Eräänä päivänä keksin, että haluan ehdottomasti katsoa uusiksi Ben Stillerin Zoolanderin

Lauantai-ilta ja toiveena saada aivot narikkaan pariksi tunniksi - Zoolanderin avulla se onnistuu!

Zoolander kertoo veteraanimallista, Derek Zoolanderista (Ben Stiller), jonka maailma järkkyy, kun hän menettää Vuoden Miesmalli -tittelinsä uudelle tulokkaalle Hanselille (Owen Wilson). Time -lehden toimittaja Mathilda (Christine Taylor) kirjoittaa hänestä vielä tylyn jutun lehteenkin. Masentunut Derek lähtee etsimään itseään, mutta kotikonnuilta, Jon Voightin esittämän kaivoksessa työtään tekevän isäukon luota sitä ei tahdo löytyä. Niinpä hän joutuu muotiguru Mugatun (Will Ferrell) näppeihin. Ja tämä mies ei olekaan mikään tavallinen muotisuunnittelija vaan hänellä on näppinsä pelissä myös politiikan likaisella areenalla, apunaan kylmä ja kova apurinsa Katinka (Milla Jovovich).

Zoolander on tolkuttoman hupaisa komedia, jota on ilo katsoa. Sen hauskuus on sydämellistä, vähän jokaiseen suuntaan irvuilevaa, mutta ketään suuremmin loukkaamatonta hauskuutta, joka naurattaa oikeasti. Stiller on oikeasti symppis lievästi sanottuna yksinkertaisena miesmallina, jonka palikkamaisuuden Stiller ihanan itseironisesti tuo omassa ohjauksessaan pinnalle.

Wilson ja Stiller ovat kilpailevana mallikaksikkona loistavia - kaksi erittäin fyysistä koomikkoa yhdessä toimii todella hyvin. Cameorooleissa nähdään suuri liuta populaarikulttuurin nimiä David Bowiesta Natalie Portmaniin, Lenny Kravitzista Billy Zaneen ja Paris Hiltoniin. Höpsön lisän mukaan tuovat Derekin kämppiksinä asustavat mallipojat Brint (Alexander Manning), Rufus (Asio Highsmith) ja Meekus (ei vielä mitään Eric Northman-piirteitä omistava Alexander Skarsgård), joiden kohtalo kelpaisi Darwinin palkintoihin kirkkaasti.

Toimittaja-Mathildana nähtävä Taylor muuten on Stillerin vaimo oikeassa elämässä. Niin, ja nähdäänhän elokuvassa myös "suomalaista" väriä, sillä Hanselin luona asustaa Suomesta kotoisin oleva bändillinen kääpiöitä.

Eihän Zoolander mikään elokuvahistorian merkkiteos ole, mutta kevyenä, aivottomana viihteenä se toimii erinomaisesti.

★★★★★

Alkuperäinen nimi: Zoolander
Ohjaus: Ben Stiller
Käsikirjoitus: Drake Sather, Ben Stiller, John Hamburg
Pääosissa: Ben Stiller, Owen Wilson, Will Ferrell, Christine Taylor, Milla Jovovich
Valmistusmaa: USA / Australia / Saksa 2001
Genre: komedia
Ikäraja: 11
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

A film from Heath Ledger and friends - Imaginarium of Dr Parnassus (***)