Elokuva-arvostelu: Dokumentti-Oscarin voittanut Inside Job (2010)

Dokumentteja pitäisi katsoa useammin. Ja dokumenttien tekijöille nostaa hattua useammin. Niin loistavia tutkimuksia monet näistä elokuvantekijöistä tekevät paljastaessaan maailman vääryyksiä ja tuoden niitä selkeän kuvallisessa muodossa meidän tavallisten ihmisten katsottavaksi.

Tänä vuonna dokumentti-Oscarin voittanut Inside Job on yksi niistä, jotka näyttävät katsojille tylyjä faktoja kieroilusta ja suoranaisesta pahuudesta ja joiden toivoisi muuttavan maailmaa edes hiukan. Charles Fergusonin ohjaamassa dokumentissa kerrotaan koko maailman talouden sekaisin laittaneesta ahneudesta eli mitä tapahtui vuonna 2008, kun maailmantalous romahti.

Viime vuosikymmenen lopun lama alkoi Fergusonin mukaan kourallisen, liiallisen vallan kahvaan päässeen ihmisen ahneuden takia. Hän selvittää syitä aina 80-luvulle asti, jolloin Yhdysvalloissa alettiin vapauttaa taloutta valtionhallinnon sääntelystä. Hän kertoo tämän johtaneen lopulta siihen, että mitään ei enää saanut säädellä, sillä lähes mafian lailla johtavien talousjohtajien vallan lonkerot ulottuivat lobbauksen kautta joka paikkaan. Vaikka tavalliset kansalaiset alkoivat tuntea talouden ongelmat omissa kukkaroissaan ja lopulta nahoissaan, ei valtiovallalla ollut enää voimia eikä välttämättä enää niin suurta kiinnostustakaan tehdä asialle mitään. Kansalaiset köyhtyivät ja menettivät kotinsa, Wall Streetin johtajat saivat miljardeja bonuksina ja palkkioina. Se, että Yhdysvaltain talouskriisin ei ymmärretty vaikuttavan koko maailman talouteen, tuntuu käsittämättömältä väitteeltä.

Dokumentissa haastatellaan useita asianomaisia, mutta suurimmat johtajat olivat kieltäytyneet haastatteluista.

Inside Job on järkyttävää katseltavaa, mutta sitä ei kuitenkaan ole tehty täysin ilman pilkettä silmäkulmassa. Se ei ole yhtä huumoripitoinen kuin vaikkapa Michael Mooren dokumentit, mutta se viihdyttää ja kauhistuttaa aivan samalla tavalla. Kertojaäänenä toimii Matt Damon, jonka ääni sopii tällaisen salaliittoteorian kertomiseen mitä mainioimmin. Aihe ei ole talousasioita tarkemmin tuntemattomalle kovinkaan yksinkertainen vaan Inside Job vaatii, että katsojan kaikki hoksottimet ovat mukana.

★★★★

Alkuperäinen nimi: Inside Job
Ohjaus: Charles Ferguson 
Käsikirjoitus: Chad Beck, Charles Ferguson, Adam Bolt
Kertoja: Matt Damon
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: dokumentti
Ikäraja: sallittu
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

A film from Heath Ledger and friends - Imaginarium of Dr Parnassus (***)