Elokuva-arvostelu: Something Borrowed - Rakkaus lainassa (2011)


Aikaisemmin asianajajana toimineen Emily Giffinin samannimiseen romaaniin perustuva Rakkaus lainassa on tarinaltaan haastava. Elokuvan hahmot nimittäin ovat kaikki jollakin tapaa epämiellyttäviä ja he tekevät epämiellyttäviä ja moraalittomia asioita. Siksi heistä on todella vaikea pitää samalla tavalla kuin mitä perinteisen romanttisen komedian hahmoista yleensä pitää.

Rachel (Ginnifer Goodwin) ja Darcy (Kate Hudson) ovat olleet parhaat ystävät lastentarhasta lähtien. Mutta parhaat ystävät pitää myös sisällään parhaat vihamiehet, sillä jostakin kummallisesta syystä Darcyllä on pakonomainen tarve korostaa itseään ja juurikin usein Rachelin kustannuksella. Rachel puolestaan on kiltti tyttö, joka ei usko itseensä ja joka luulee olevansa eri luokkaa kuin vaikkapa Rachel tai tämän sulhanen Dex (Colin Egglesfield).

Darcy ja Dex suunnittelevat häitä, joissa Rachel on tietenkin kaasona. Rachel ja Dex puolestaan ovat entisiä opiskelukavereita, hyviä ystäviä, mutta epävarma Rachel on kuitenkin aina ollut ihastunut komeaan Dexiin. Tietenkin tämän sitä tietämättä. Sitten Rachel ja Dex päätyvät Rachelin syntymäpäivien jatkoilta samaan sänkyyn ja koko elämä alkaa mennä mullin mallin. Kyllähän siinä ympyrät menee vähän sekaisin, jos harrastaa seksiä parhaan ystävänsä sulhasen kanssa, olkoonkin, että sinä tunsit hänet ensin.

Mitä tehdä, kun pinnan alla uinunut ihastus nouseekin yllättäen pintaan? Kun valittavana on joko koko elämän kestänyt ystävyys tai aito rakkaus? Tästä kertoilee mutkien kautta Rakkaus lainassa.

Alkuperäistä tarinaa on elokuvaa varten hieman muutettu, mutta pääosin elokuva kuitenkin kulkee samalla ihmissuhdesopan kiemuroiden tiellä kuin Giffinin kirjakin. Tarinan epämiellyttävyys aiheuttaa sen, että elokuvaankin alkaa helposti suhtautua hieman negatiivisesti. Goodwin ja Hudson kuitenkin sopivat rooleihinsa napakasti, sillä söpö ja herttainen Goodwin tuo esiin kirjassa luodun, itsestään epävarman Rachelin, joka lopulta kasvaa rehellisellä tavalla itsekkääksi, aikuiseksi naiseksi. Hudson puolestaan osaa esittää omalla tavallaan herttaista bitchiä, joka ei ilmeisesti aina edes tiedä olevansa v*mainen narttu parhaalle ystävälleen ja joka on tottunut saamaan aina kaiken huomion.

Rakkaus lainassa on perinteisestä kaavasta hieman poikkeava romanttinen komedia, jossa kaikki päättyy kuitenkin lopulta ainakin jollakin tapaa onnellisesti. Ja hahmot kasvavat ihmisinä. Mutta komediaa tästä elokuvasta ei sen haastavan aiheen vuoksi kunnolla löydy muualta kuin sen huvittaviksi väännetyistä sivuhahmoista.

★★★★★

Alkuperäinen nimi: Something Borrowed
Ohjaus: Luke Greenfield
Käsikirjoitus: Jennie Snyder, perustuu Emily Giffinin romaaniin
Pääosissa: Ginnifer Goodwin, Kate Hudson, Colin Egglesfield, John Krasinski, Steve Howey
Valmistusmaa: USA 2011
Genre: komedia / romantiikka
Ikäraja: 11
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

A film from Heath Ledger and friends - Imaginarium of Dr Parnassus (***)