Elokuva-arvostelu: Paul (2011)


Paul on, kuten otsikkokin jo ilmaisee, nörttielokuva nörteille. Eli jos et ymmärrä lainkaan, mitä hienoa voi olla Comic-Coniin osallistumisessa, sarjakuvissa tai sci-fi-lelujen ostamisessa ryöstöhintaan, Paul ei ehkä ole tarkoitettu sinulle. Mutta jos Star Warsin Cantina Bandin kuuleminen aiheuttaa sinulle lämpimän tunteen sydänalaan, voin suositella Paulia lämpimästi.

Graeme (Simon Pegg) ja Clive (Nick Frost) ovat brittiläisiä fanipoikia, jotka aikuisella iällä toteuttavat pitkäaikaisen haaveensa matkata maailman suurimpaan fanikokoontumiseen Comic-Coniin. Samalla he haluavat tehdä kiertomatkan USAn ufo-alueiden läpi.

Matka sujuu loistavasti siihen asti, kunnes kaikesta tulee liian todellista. Miesten matkailuauton kyytiin nimittäin "liftaa" ihka aito alien, nimeltään Paul (äänenä Seth Rogen -elokuva siis voi sopia Rogen -allergikoillekin, koska miestä ei elokuvassa nähdä). Paul on asustanut Maassa jo monta vuosikymmentä, mutta nyt hänestä on saatu kaikki tarvittava irti ja edessä on enää ruumiinsa luovuttaminen tieteellisiin tarkoituksiin. Sitä Paul ei halua ja pakenee hallitukselta saaden kintereilleen agentti Zoilin (Jason Bateman). Toiveena on päästä vihdoin takaisin kotiin.

Paulin, Graemen ja Cliven yhteinen pakomatka on täynnä kommelluksia. Mukaan tarttuu raamattuvyöhykkeeltä myös tyttö, Ruth (Kristen Wiig) ja näiden neljän välille muodostuu hieman epäsuhtainen, mutta lämmin ystävyys.

Frost ja Pegg on nähty elokuvissa yhdessä usein, viimeksi vuonna 2007 Peggin käsikirjoittamassa toimintakomediassa Hot Fuzz, jonka ohjasi Edgar Wright. Paul on Frostin ja Peggin ensimmäinen yhdessä käsikirjoittama elokuva ja sen ohjaa Greg Mottola (Adventureland, Superbad). Paulissa yhdistyy mukavasti kuivakka brittihuumori, sydämellinen fanipoikasekoilu ja amerikkalaisempaan makuun toimiva kakkahuumori. Elokuvan rasittavin hahmo on itse asiassa Paul, sillä hahmolle on annettu se perinteisen Hollywood-komedian rooli, jonka mielestä pyllyhuumori ja pilven pössyttely on maailman hauskinta. Brittihuumorin ystävälle tarjolla on kuitenkin Frostin ja Peggin ihastuttava kaksikko, joiden matkaa seuraa hymy huulilla.

Pääasiallisesti scifiin tehtäviä populaarikulttuuriviittauksia vilisevä Paul on leppoisa, lämminhenkinen ja erittäin viihdyttävä kesäkomedia. Mutta uskon, että pitää olla edes vähän scifi/elokuva/sarjakuvanörtti, jotta elokuvasta voi nauttia täysin siemauksin. Ei tosikoille :)

★★★★★

Alkuperäinen nimi: Paul
Ohjaus: Greg Mottola
Käsikirjoitus: Nick Frost, Simon Pegg
Pääosissa: Nick Frost, Simon Pegg, Seth Rogen, Jason Bateman, Blythe Danner, Kristen Wiig, Bill Hader, Joe Lo Truglio, Sigourney Weaver
Valmistusmaa: USA / UK 2011
Genre: komedia
Ikäraja: 13
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

A film from Heath Ledger and friends - Imaginarium of Dr Parnassus (***)