Elokuva-arvostelu: Another Year - Vuosi elämästä (2010)


Kaiken kaikkiaan viidestä ohjaamastaan tai käsikirjoittamastaan elokuvasta Oscar-ehdolla Mike Leigh (Happy-Go-Lucky, Vera Drake) on tunnettu elämänmakuisista elokuvistaan. Vuosi elämästä keskittyy vuodenaikojen ohi soljuessa kertomaan kaikkien yhteisten vuosien jälkeen edelleen onnellisesti naimisissa olevasta iäkkäästä pariskunnasta ja heidän ei-niin-onnekkaasta lähipiiristään.

Tom (Jim Broadbent) ja Gerry (Ruth Sheen) elävät leppoisaa elämää töiden, kodin ja pienen viljelypalstansa välillä. Heidän elämänasenteensa on kohdillaan ja he osaavat nautiskella elämän pienistä iloista täysin siemauksin. Aivan yhtä hyvin ei ole kuitenkaan käynyt heidän lähipiirilleen. Gerryn työtoveri Mary (Lesley Manville) on keski-ikään ehtinyt, elämänkumppania kaipaileva nainen, joka hukuttaa yksinäisyyttään viinilasiin. Tomin vanha ystävä Ken (Peter Wright) on myös yksinäinen ja onneton, samoin kuin Tomin veli Ronnie (David Bradley), jonka poika (Martin Savage) on isälleen vihainen mies.

Kun nuorekkaaksi itsensä tunteva Mary alkaa haikailla Tomin ja Gerryn 30-vuotiaan pojan, Joen (Oliver Maltman) perään, ystävysten välit alkavat rakoilla. Pariskunnan muodostama kivijalka kuitenkin pysyy pystyssä murtumatta.

Vuosi elämästä on aito, elämänmakuinen ja elämänmyönteinen elokuva. Sen ihmiset ovat kuin suoraan oikeasta elämästä, herkkiä rikkoutumaan, mutta usein ystävyydellä korjattavissa. Broadbentin ja Sheenin muodostama kaksikko on elokuvan sydän, mutta sydäntäsärkevimmän suorituksen tekee Manville raastavan yksinäisessä roolissaan, jonka rempseä olemus henkii kuitenkin epävarmuutta ja hyväksymisen tarvetta. Maryn luhistumisen seuraaminen Manvillen ilmeikkäiden silmien kautta on kipeän aitoa.

Leigh on kirjoittanut tarinansa lempeän raadollisella kynällä ja ohjaa sen samanlaisin vedoin. Tomin ja Gerryn keittiössä teekupposen ja viinilasin äärellä vietetyt hetket tuovat elokuvan ihmiset iholle aidoimmillaan. Säälimättömien hetkien jälkeen nähdään kuitenkin pieni pilkahdus toivosta. Takaiskuista huolimatta kaikki ei ole menetetty vaan elämä jatkuu. Eikä koskaan tiedä, millaisia yllätyksiä elämällä onkaan vielä takataskussaan.

★★★★

Alkuperäinen nimi: Another Year
Ohjaus ja käsikirjoitus: Mike Leigh
Pääosissa: Jim Broadbent, Ruth Sheen, Lesley Manville, Oliver Maltman, Peter Wright, David Bradley
Valmistusmaa: UK 2011
Genre: draama / komedia
Ikäraja: sallittu
IMDb

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

A film from Heath Ledger and friends - Imaginarium of Dr Parnassus (***)