Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Olen aina silloin tällöin kirjoitellut tässä blogissa naisen asemasta elokuvassa ja naishahmoista yleensäkin. Jokin aika sitten kirjoittamani jutun jälkeen Cinefiliaan Jutta esitteli minulle aikaisemmin tuntemattoman Bechdelin testin, jonka avulla voi tutkiskella, millä tavalla naishahmot elokuvassa esitellään.

Idea oli sen verran mielenkiintoinen, että halusin esitellä sen myös täällä, sillä aloin heti käyttää sitä katsomissani elokuvissa. Itseään kunnioittavan naisen näkökulmasta tulokset eivät ole toistaiseksi olleet kovin mairittelevia...



Eli kun katsot mitä tahansa elokuvaa, kysy itseltäsi:
  1. Onko elokuvassa vähintään 2 naishenkilöä joilla on nimet?
  2. Puhuvatko he keskenään?
  3. Onko puheenaiheena jokin muu kuin miehet?
Ovat muuten todella harvassa ne Hollywood-elokuvat -varsinkin lapsille suunnatut- jotka läpäisevät tämän testin. Olenkin usein miettinyt (ja kirjoitellutkin siitä), että millaisen kuvan naisen asemasta lapset saavat näiden miespainotteisten elokuvien perusteella? Aikuiset suurimmaksi osaksi varmaankin osaavat erottaa todellisen elämän fiktiosta, mutta lapset ovat avoimempia vaikutteille ja tietyllä tapaa myös mustavalkoisempia ajatusmaailmoissaan. Jaksavatko ja osaavatko kaikki vanhemmat oikaista elokuvien antamaa vääristynyttä sukupuolikäsitystä siitä, että oikeassa elämässä naisten ei kuulu olla nimettömiä sivustakatsojia tai toisaalta unelmien prinssiä odottavia prinsessoja, vaan tytötkin saavat olla aktiivisia sankareita, oman elämänsä johtajia.

Toki hienojakin elokuvia naisista on olemassa - esimerkkinä vaikkapa Thelma ja Louise sekä The Kids are All Right, mutta ne ovat kuitenkin vähemmistössä. Tuntuu olevan enemmän poikkeus kuin sääntö, että nainen näytettäisiin Hollywood-elokuvassa moniulotteisena ihmisenä - tällaisiin rooleihin on edelleenkin yleensä palkattu mies.

Ja missä viipyvät buddy-komediat naisista? Olenkin jo jonkin aikaa haikaillut esimerkiksi jonkin Kauheaa kankkusta vastaavan komedian perään, siis sellaisen, jonka pääosassa olisi samalla tavalla naisia kuin tässä (erittäin hauskassa) kaverikomediassa on miehiä.

Kyllä minä niin toivon, että vielä jossakin vaiheessa saisimme nähdä murroksen ja alkaisimme nähdä naishahmoja elokuvissakin ihmisinä, ei vain yksiulotteisina sivuhahmoina tai maskuliinisen sankaruuden / unelmien jatkeina.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotona katsottua: Белый Бим черное ухо - Bim Mustakorva (*****)

Skavabölen pojat - suomalaista elokuvaa parhaimmillaan