Elokuun viiden tähden leffat

Viimekertaisesta leffakatselujen yleispäivityksestä on mennyt jo sen verran aikaa, etten jaksa arvioida kaikkia niitä lomaelokuvia, jotka tuli kesän aikaan läpi kahlattua. Joistakin saatan jossakin vaiheessa kirjoitella, mutta tähditykset niistä löytyy edelleen täältä.

Mutta elokuu on ollut jännä - tähän mennessä olen katsonut vain hyviä elokuvia :) ja mikäs sen mukavampaa!

133. S. Dunn, S. McFadyen: Global metal (2008) (dvd 1/8) - *****
Sam Dunnin ja Scot McFadyenin ohjaama dokumentti hevimetallin globaaliudesta on loistava katselmus. Global metal on jatkoa miesten aikaisemmalle dokumentille, arvostetulle Metal: A headbanger's journey:lle. Dokumentissa matkaillaan sellaisissa maissa kuin Brasilia, Intia, Kiina, Indonesia ja Arabiemiraatit (Iraniin ryhmä ei päässyt kuvaamaan) - ja kaikista maista he löytävät sydämeltään samanlaisia, musiikille sielunsa menettäneitä ihmisiä, jotka kuitenkin ovat hyvin erilaisia maansa omasta kulttuurista johtuen. Dokumentti on äärimmäisen mielenkiintoinen katselmus näihin maihin metallifanien välityksellä. Ja dokumentissa kuultava musiikki, no se on sitä itseään - Iron Maidenia, Metallicaa, Sepulturaa, Slayeria...

134. M. Nichols: Miehuuskoe (The Graduate) (1967) (dvd 2/3) - *****

Onneksi olen taas oppinut käyttämään kirjastoa hyväkseni viime aikoina, sillä sieltähän löytyy vaikka mitä! Minulla on pitkä lista klassikkoelokuvia, jotka pitäisi nähdä, mutta en ole vaan saanut aikaiseksi vielä hankkia niitä käsiini. Mutta nyt, hahaa, olen alkanut taas käyttää kirjaston palveluita ja sieltäpä löytyi mm. Mike Nicholsin ohjaama Miehuuskoe, joka on varmasti yksi listallani korkeimmalla olleista "to see" -elokuvista.

Ei Miehuuskoe suotta ole klassikkolistalla, sillä se joutaa sinne jo pelkästään musiikkinsa takia. Nuori ja kirkasotsainen Dustin Hoffman turhautuneena ja kokemattomana opiskelijapoikana, jonka vanhempi rouva Robinson (Anne Bancroft) viettelee, mutta joka itse puolestaan rakastuu neiti Robinsoniin (Katharine Ross) on ihastuttava ja näyttelijäntaidoiltaan hieno mies jo uransa alkuvaiheessa. Elokuva erikoisesta kolmiodraamasta on kutkuttavaa seurattavaa, vaikkakin ennalta-arvattavaa. Tällaisissa laadukkaasti tehdyissä elokuvissa ennalta-arvattavuus ei haittaa niin paljon, sillä perille pääsy ei niissä tunnu niin tärkeältä kuin matka itse.


135. Z. Bergroth: Skavabölen pojat (2009) (cinema 5/8) - *****
Lue tarkempi esittely ja arvio Zaida Bergrothin loistavasta esikoisohjauksesta täältä.


136. S. Jonze: Being John Malkovich (1999) (dvd 7/8) - *****
Being John Malkovich on ollut listallani piiitkään Miehuuskokeen tapaan, ja vihdoin tämänkin sain käsiini kirjastosta. Tarina John Cusackin näyttelemästä turhautuneesta, työttömästä nukkemestarista, joka vahingossa löytää näyttelijä John Malkovichin päähän johtavan tunnelin, on mahtavaa mielikuvituksen räiskettä. Toki fantasiaa tehokeinonaan käyttävä tarina ei kovin syvällistä pohdiskelua kestä. Mutta se täytyy myöntää, että on aivan uskomatonta että näinkin järjettömältä kuulostava idea on saatu puettua erinomaisen toimivan tarinan muotoon.

Cusack on reppana onnettomasti rakastuvana nukkemestarina, hänen homssuista vaimoaan näyttelee Cameron Diaz ja molempien rakkauden kohdetta Catherine Keener. Ja John Malkovichia näyttelee John Malkovich itse.


137. G. van Sant: Milk (2008) (dvd 8/8) - *****
Milk jäi teatterikierroksellaan väliin, mutta ehdottomasti halusin sen katsoa kunhan dvd ilmestyisi, ja vihdoin se onnistui. Tässä vähän aikaa sitten luin Sooloilijan hienon tutkielman kyseisestä elokuvasta, ja nyt katsottuani elokuvan itse, olen aivan samaa mieltä.

Tositapahtumiin perustuva tarina homoseksuaalien puolesta puhujasta Harvey Milkistä on voimakkaasti tunteisiin vetoavaa katsottavaa. Sean Pennille annettu pääosa-Oscar tuli kyllä ihan aiheesta. Milkin rakastajana nähtävä James Franco kasvaa koko ajan vain enemmän ja enemmän silmänruoaksi, joten mieltä ravitsevan hienon tarinan lisäksi elokuva ravitsee myös visuaalisesti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuvien jatko-osat - puolesta vai vastaan?

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

Tapani Maskulan haastattelusta Filmihullussa 5-6/2010