Leffoja jotka saavat kyyneleet silmiin

Facebookin Top 5 -listojen innoittamana alan kirjoitella listoja myös tänne, perustelujen kanssa. Tänä aamuna huomasin erään FB-tuttavani tehneen listan leffoista, jotka saavat silmät kostumaan ja se sai sitten minutkin muistelemaan niitä elokuvia, jotka jonkin aspektinsa takia olivat niin vaikuttavia (surullisia tai kauniita, jätetään tällä kertaa pois laskuista ne joita katsoessa kyynelehtii naurun voimasta), että saivat minullekin, kyynikolle, kyyneleet silmiin. Vanhemmiten tosin olen alkanut pehmetä ja kyynel saattaa vierähtää ihan hassussakin kohden myös sellaisissa elokuvissa, jotka muuten eivät vaikuta. Mutta kokonaisuutena niitä sydäntä riipaisevia elokuvia on muutamia, ja tässä niistä mieleenpainuvimmat.

1. Tulikärpästen hauta (Grave of the fireflies) - IMDb
Japanilainen animaatio vuodelta 1988 kertoo kahdesta lapsesta Japanissa Toisen Maailmansodan temmellyksessä. Lasten isä on teillä tietymättömillä rintamalla, kun äiti kuolee ilmaiskussa. Nuori poika ja hänen pieni siskonsa matkustavat tädin luo odottamaan kuulumisia isästä, mutta mitään ei kuulu. Sota-aikana puutetta on kaikesta ja elämä tädin luona on kamalaa. Lapset päättävät ottaa elämänsä omiin käsiinsä ja tekevät kodin hylättyyn suojaan kaupungin ulkopuolelle. Tarina on kerrottu japanilaiseen tapaan kauniilla kuvituksella, syvällisen herkillä hahmoilla, mutta on surullisuudessaan käsittämätön. Sodan kauhut, puute ja nälkä lasten näkökulmasta kerrottuna on sydäntä raastavaa katsottavaa.

2. The Crow - IMDb
Alex Proyasin ohjaama, James O'Barrin sarjakuvan pohjalta tehty The Crow on mielestäni yksi kauneimmista rakkaustarinoista Brokeback Mountainin ohella. Elokuvan taustatarina tapetuista rakastetuista, joista mies palaa elävien maailmaan kostamaan rakkaansa murhan, on sävyltään riipaiseva. Vaikka elokuva pääasiassa sisältääkin toimintaa, on tuo äärimmäisen kaunis taustatarina koko ajan läsnä. The Crow'n traagisuutta lisää se, että pääosassa näytellyt Bruce Leen poika Brandon Lee kuoli kuvauksissa, kun elokuva-aseeseen oli eksynyt oikea luoti.


3. Pan's Labyrinth - IMDb
Tulikärpästen haudan tapaan kertoo tarinansa sodasta lapsen näkökulmasta, joskin täysin eri tyyliin. Fasistisen Espanjan sodan kauhuja kuvaavan elokuvan pääosassa nuori Ofelia (Ivana Baguero) pakenee oikean elämän kauhuja fantasiamaailmaan, joka ei sekään mikään iloinen ja kaunis satumaailma ole. Oikean elämän kamaluudet voittavat ikävä kyllä fantasiamaailman ja lopputuloksena on kauniilla tavalla kuvitettu surullinen loppu. Pan's Labyrinth palkittiin vuonna 2007 kolmella Oscarilla, mutta esimerkiksi parhaan vieraskielisen elokuvan palkinto jäi saamatta.


4. Ihmisen pojat (Children of Men) - IMDb
Meksikolaisen Alfonso Cuaronin ohjaama dystopia, jossa ihmiset eivät enää pysty tuottamaan jälkeläisiä ja maapallon nuorin ihminen, 18-vuotias hänkin, kuolee. Kun ihme tapahtuu ja maailmasta löytyy raskaana oleva nainen, halukkaita hänen "auttajakseen" on monta. Clive Owenin näyttelemä mies päättää auttaa naisen ja lapsen turvaan. Elokuvan tulevaisuuskuva on lohduton ja muutamat toivon pilkahdukset saavat silmät kostumaan.

5. Elefanttimies (The Elephant Man) - IMDb
David Lynchin vuonna 1980 ohjaama mustavalkoinen draama kertoo epämuodostuneena syntyneestä Elefanttimiehestä, jonka ainoa "ystävä" on häntä sirkuksessa esittelevä mies. Häkkiin lukittu mies on ns. normaalien mielestä kauhistuttava epäsikiö. Anthony Hopkinsin näyttelemä lääkäri ottaa Elefanttimiehen suojiinsa ensin tutkittavaksi, sitten opetettavaksi, kun mies paljastuu olevan älyllisesti aivan normaali. Vaikuttavasti kerrottu tarina ihmisten sensaatiohakuisuudesta.

Bubbling under:

Brokeback Mountain - tarina kahden cowboyn kielletystä rakkaudesta on yksi raastavimpia rakkaustarinoita
Amores Perros - Alejandro Gonzales Inarritun kuolemaa käsittelevän trilogian avaus, jossa koirien kautta kerrotut irralliset tarinat punoutuvat yhteen
Silta salaiseen maahan (Bridge to Terabithia) - viimevuotisten lastenelokuvien parhaimmistoa syvällisen kauniilla ja fantastisia elementtejä hyväkseen käyttävällä tarinallaan ystävyydestä

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

Tapani Maskulan haastattelusta Filmihullussa 5-6/2010