Luettua: Suzanne Collins - Nälkäpeli

Suzanne Collinsin kirjoittama Nälkäpeli -trilogia on seuraava nuortenkirjasarja, joka on saamassa elokuvaversion. Ensi vuoden puolella ilmestyvän ensimmäisen osan ohjaa Gary Ross, joka on ohjannut mm. söpöisen Pleasantvillen (siitä juttu täällä). Tämän ja niin monen luetun blogijutun takia minunkin oli tartuttava kirjaan ja katsastaa, mistä tässä kaikessa oikein onkaan kyse.

Nälkäpeli (The Hunger Games) sijoittuu jonkinasteisen maailmanlopun jälkeiseen maailmaan, joka ennen tunnettiin nimellä Yhdysvallat, nykyisin Panem. Panemia johtaa Capitol, joka pitää alaisuudessaan toimivia 12 vyöhykettä tiukasti ohjaksissaan, jotta kapinointia ei pääse syntymään.

Voimakkain ohjailun muoto on Nälkäpeliksi kutsuttu tosi-tv-sarja, johon jokaiselta vyöhykkeeltä valitaan yksi tyttö ja yksi poika vuosittain. Nämä nuoret sijoitetaan areenalle, jolta vain yksi pääsee voittajaksi. Muut on siis tapettava. Ja tätä kaikkea seuraavat tuhannet kamerat, ja hallitus myös pakottaa kaikki kansalaiset seuraamaan peliä.

Vyöhykkeellä 12 asustaa taitava metsästäjä Katniss Everdeen, joka yhdessä leipurin pojan Peeta Mellarkin kanssa joutuu brutaaliin peliin mukaan.

Kuultuani kirjan kammottavasta ideasta, en kovasti innostunut. Jostain syystä nämä Running Man / Gamer -tyyliset tappopelit eivät vain houkuttele. Mutta aloitettuani kirjan tarina vetäisi kertalinttuulla mukanaan ja seurasin Katnissin matkaa pelin läpi kiihkeän innostuksen vallassa.

Nälkäpeli on kiehtova sekoitus scifiä, toimintaseikkailua ja teiniromantiikkaa. Se on kirjoitettu tarttuvasti ja soveltuu myös aikuisen luettavaksi. Toki teiniromantiikka puskee välillä läpi melkoisen vahvasti, mutta kokonaisuutena kirja on kuitenkin varsin mainio aloitus trilogialle - niin mainio, että sarjan loputkin osat pitää lukaista :)

Elokuvassa Katnissia on valittu esittämään The Winter Bones -elokuvassa ihastuttanut Jennifer Lawrence ja Peetan roolissa nähdään puolestaan Josh Hutcherson. Heidän viinaan menevänä ohjaajanaan Haymitchinä nähdään Woody Harrelson.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naisista elokuvissa - Bechdelin testi

Elokuva-arvostelu: Kuninkaan puhe - The King's Speech (2010)

Tapani Maskulan haastattelusta Filmihullussa 5-6/2010